Via de Carrièrebeurs ben ik bij DSW terecht gekomen. Ik stond op het punt om mijn master af te ronden en had nog geen idee wat ik met mijn studie (wiskunde) kon doen buiten promoveren. Samen met mijn broer ben ik naar de Carrièrebeurs gegaan om me te oriënteren en om merchandise te bemachtigen.

Ik stond op het punt om mijn master af te ronden en had nog geen idee wat ik met mijn studie (wiskunde) kon doen buiten promoveren. Samen met mijn broer ben ik naar de Carrièrebeurs gegaan om me te oriënteren en om merchandise te bemachtigen. Na een rondje CV's uitdelen besloot ik te gaan lunchen. Terwijl ik net mijn eerste hap nam, zag ik mijn broer bij de stand van DSW een zeer geanimeerd gesprek voeren, waardoor het mij handig leek me bij het gesprek te voegen. Omdat ik nogal op mijn broer lijk (ik wil graag zeggen dat hij op mij lijkt, maar hij was er eerder), kreeg de medewerker op het moment dat ik erbij kwam staan een blik in zijn ogen alsof hij net een groep knappe meiden zag staan. Na het uitwisselen van koetjes en kalfjes en het inleveren van mijn CV, werd ik korte tijd later gebeld of ik geïnteresseerd zou zijn om bij DSW te gaan werken. Na de meeloopdag en het sollicitatiegesprek besloot ik bij DSW te gaan werken.

Tijdens de meeloopdag heb ik gedurende twee uur met drie mensen gesproken. In het eerste gesprek ging het voornamelijk over het scrumproces waarmee er bij DSW software ontwikkeld wordt. In het tweede en derde gesprek was ik vooral geïnteresseerd in de persoonlijke verhalen, omdat ze op hetzelfde moment in hun leven waren begonnen bij DSW. Ze hebben me allebei verteld dat de overgang heel soepel was verlopen en dat het werk ze beviel. Omdat ik me zo kon herkennen in hun verhalen, was ik overtuigd dat werken bij DSW(.nl) een goede 

stap voor mij was. Dat er tot driemaal toe gratis koffie werd uitgedeeld en dat dit een tertiaire arbeidsvoorwaarde betreft, heeft hier al dan niet bij geholpen.

2. In het opleidingsprogramma word je onder begeleiding van een ervaren ontwikkelaar (zeg maar iemand die Windows 98 bewust heeft meegemaakt) door een cursus geleid. Het idee is dat je er ongeveer twee maanden over doet en dat je na de cursus kunt omgaan met C#, SQL, WCF en teleurstellingen: je code lijkt voor jezelf altijd veel mooier dan dat iemand anders het vindt en dit wordt door middel van feedback van je begeleider duidelijk gemaakt. Na de opleiding word je ingedeeld bij een team dat aan applicaties binnen DSW werkt.

3. Voor 8:30: koffie halen, koffie brengen en koffie drinken. Daarna: ik begin de dag meestal met het lezen van mailtjes die ik nog niet gelezen heb en ik kijk welke afspraken ik voor de dag heb staan. Vervolgens probeer ik taken af te maken die ik de dag daarvoor niet heb weten te voltooien. Rond half tien hebben we de dagelijkse stand-up: hierin vertellen we elkaar waar we op dat moment mee bezig zijn. De rest van de dag houd ik me bezig met het voltooien van taken, controleer ik of mijn collega's nette code schrijven (ik kijk niet mee over hun schouders) (denken ze), houd ik discussies met mijn collega's over code en oplossingsrichtingen en drink ik meer koffie. Verder help ik wel eens bij het oplossen van problemen bij gebruikers en de testers van onze code. Oh ja, en ik drink meer koffie.

4. De vijf kernwaarden van DSW zijn

?        Dichtbij, menselijk

?        Eerlijk en Direct

?        Realistisch en Praktisch

?        Gezamenlijk

?        Eigenzinnig

Op de ICT-afdeling merk ik dat vooral in de informele sfeer: iedereen is te benaderen en suggesties worden daadwerkelijk overwogen. De kernwaarden zie je ook terug in de manier waarop we proberen om de applicaties voor onze gebruikers in teamverband zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Ik heb het vooral naar mijn zin bij DSW door het gezellige informele contact met mijn collega's - zowel in de pauze als op de werkvloer - door het feit dat ik me kan ontwikkelen als systeemontwikkelaar (zonder eerdere ervaring) en de gratis koffie. Verder heb ik het idee dat ik vrijuit mijn programmeer ideeën kan uitdragen en dat deze worden overwogen; mijn mening doet ertoe. Ook vind ik de positieve feedback van de gebruikers van onze systemen fijn. Bovendien heb ik ook veel plezier in de uitjes die regelmatig worden georganiseerd door DSW. Deze tekst had nog langer kunnen zijn, maar ik moet zo weg voor de ICT Wintersport!