foto Interview met Nicole Stroeken over ...

(door Ewoud Berends)

Jezelf ontwikkelen, je kansen verbeteren op de arbeidsmarkt en de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende bedrijven. Traineeships zijn in trek – 75% van de studenten wil een traineeship gaan volgen, blijkt uit onderzoek van talentontwikkelingsorganisatie YSE. De Studenten Kortingskrant interviewde de 25-jarige Nicole Stroeken over haar traineeship bij de grootste verzekeringsmaatschappij van Nederland, Achmea. Nicole studeerde Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en volgde een master Innovatiemanagement in Berlijn.

Waarom heb je voor een traineeship gekozen? Wat zijn de voordelen?

Ik begon met het zoeken naar een traineeship, omdat ik niet echt wist wat ik binnen een bedrijf wilde doen. Tijdens je studietijd kom je er achter wat je kan en wil, maar ik moest nog ontdekken wat je daar vervolgens concreet mee kan doen in het bedrijfsleven. En bij een traineeship kun je op verschillende plekken rondsnuffelen. Dat sprak me enorm aan. Tijdens het oriënteren op internet en de inhousedagen leerde ik meer over het aspect van persoonlijke ontwikkeling. Toen dacht ik: dat is interessant!

Hoe is het om in zo’n groot bedrijf rond te lopen?

Ik zit nu bij de afdeling Continu Verbeteren, waar we scherp bekijken naar wat we binnen Achmea doen. Dus; zorgen onze werkzaamheden ervoor dat klanten écht beter geholpen worden? En hoe kunnen we onze processen beter organiseren? Het doel van een huidig project is bijvoorbeeld  het verkorten van de doorlooptijd bij de persoonsgebonden budgetten, zodat klanten minder lang hoeven te wachten. Dat is heel concreet en daarop kan ik als trainee voor de klant het verschil maken.

Hoe is het om in zo’n groot bedrijf rond te lopen?

Ik ben afgestudeerd bij een bedrijf waar we met 180 man op een afdeling zaten. Dat vond ik toen al aardig wat, maar nu lijkt dat niet meer zo veel; Achmea heeft ongeveer 15.000 werknemers. Voor Centraal Beheer moet je “even Apeldoorn bellen”, maar in totaal zijn er acht Achmea-locaties in Nederland. Aardig groot dus! En dat biedt mogelijkheden. Zo heb ik collega’s die hier al vijftien jaar werken, maar dan wel in uiteenlopende functies. Die diversiteit heb ik zelf ook ervaren: mijn eerste opdracht ging over innovatieve vraagstukken en was op strategisch niveau. Nu zit ik echt in de processen en is het heel operationeel. En tijdens mijn volgende opdracht ga ik een halfjaar in het buitenland aan de slag bij een dochteronderneming.
Aan de andere kant moet je wel even doorkrijgen hoe een bedrijf met deze omvang in elkaar zit. De grootte brengt natuurlijk enige gelaagdheid met zich mee, maar wij worden als trainees gestimuleerd om kritisch te blijven kijken en zaken te bevragen als wij dat nuttig vinden.

Wat heb je tot nu toe allemaal geleerd als trainee?

Je bent intensief bezig met je persoonlijke ontwikkeling tijdens een traineeship. Natuurlijk word je getraind in basisvaardigheden, zoals spreken en presenteren. Maar Achmea is daarnaast ontzettend sterk in de ontwikkeling van jou als individu. Jezelf beter leren kennen. Niet alleen waar je sterk in bent of juist wat minder, maar ook waarom je zo bent of op een bepaalde manier handelt in situaties. Je gaat op zoek naar de grondoorzaken, in plaats van trucjes leren voor die specifieke situaties.  Er zit een heel leertraject achter, want zelfkennis is een belangrijk aspect van leidinggeven. Het ontwikkelen van Persoonlijk leiderschap noemen we dat.

Wat vind je het meest bijzondere aan je traineeship?

Ik vertel nu met een enorme grijns op mijn gezicht over het traineeship , wat al aangeeft hoe leuk ik het vind. De diversiteit in projecten geeft je de kans om veel verschillende dingen te zien en te leren. En het is heel fijn dat je met relevante zaken bezig bent, zowel op persoonlijk vlak als voor Achmea. Je krijgt ook echt het vertrouwen van de organisatie, je eigen verantwoordelijkheden. En ten slotte hoe dynamisch Achmea is. Achmea omvat zoveel aspecten, dat er bijna geen achtuurjournaal voorbij gaat zonder nieuws dat direct of indirect te maken heeft met Achmea. Het is heel mooi om daar onderdeel van uit te maken.

Artikel delen: