foto De wereld veroveren als CGI-member

In september 2016 ben ik begonnen als afstudeerder bij CGI Nederland B.V. Toen mij destijds werd verteld dat ik als stagiair een volwaardige werknemer en net zozeer member (CGI-taal voor werknemer/collega) zou zijn als de directeur, dacht ik: “ja dat zou ik ook zeggen ja”. Maar na zes maanden afstuderen en drie maanden werken kan ik in alle eerlijkheid zeggen dat er geen woord van gelogen is. Mijn naam is Sjors Hijgenaar en dit is mijn verhaal over werken bij CGI.

 
CGI: een familiebedrijf

CGI is een familiebedrijf dat in 40 jaar tijd is uitgegroeid tot een multinational met ruim 70.000 werknemers. Mijn beeld bij grote corporates was een koele ruimte met cubicle’s vol stoffige mensen die op toetsenborden rammen om goede cijfers naar boven te kunnen rapporteren. Mijn beeld was ver van de werkelijkheid van werken bij CGI.  CGI heeft een fundamentele bedrijfsethiek die mij als member in het zelfde hoekje kaart als aandeelhouders en klanten. Onze zogeheten Management Foundation zorgt ervoor dat ik een echte inbreng in het bedrijf heb en me sterk geëngageerd voel met de doelen van het bedrijf. CGI wordt zo een echt stukje van mij. Je merkt dat members klaar staan voor elkaar, dat resulteert in gezellige teams en een prettige werksfeer.

CGI werkt in teams binnen een bepaald thema, units genaamd. Ik ben bij een unit terecht gekomen die zich focust op alle facetten van de energietransitie en het slimmer maken van onze elektriciteitsnetwerken. Door het brede aanbod aan expertise krijg ik begeleiding op alle onderwerpen die nodig zijn voor verduurzaming, bijvoorbeeld elektrotechniek, IT/OT integratie, e-mobility en marktsystemen. Samen met mijn collega’s werk ik aan oplossingen die een duurzamere toekomst dichterbij brengen en de processen van onze klanten vergemakkelijken. Daarnaast kreeg ik een toegewijde mentor die mij helpt bij allerhande interne processen en een manager waarmee ik regelmatig tijdens open gesprekken mijn voortgang en ambities bespreek en het heb over (tot nu toe uitsluitend) wat er goed gaat en wat beter zou kunnen. Zo bewaak ik niet alleen dat ik het naar mijn zin heb, maar ook blijf hebben bij CGI.

Als starter mag ik mezelf nog onder de young professionals van CGI rekenen: CGI NEXT. NEXT organiseert voor iedere member onder de 36 jaar allerhande leuke evenementen, bijvoorbeeld een prison escape of duiklessen. Zelf help ik NEXT door sector representative te zijn voor mijn sector: Oil, Gas, Utilities and Communication. CGI gelooft dat verandering voor een belangrijk deel komt uit de frisse nieuwe blik van jonge talentvolle professionals en dat merk je goed via NEXT.


Met het neusje in de blockchainboter

Ik heb het voorrecht gehad dat ik mocht afstuderen bij CGI op het gebied van blockchain. In mijn onderzoek dat ik verrichte ter afronding van mijn studie aan de TU Delft, heb ik gekeken naar hoe elektrische voertuigen kunnen worden ingezet als balansmiddel voor decentrale elektriciteitsnetwerken. Door mijn oplossing te baseren op de uitgangspunten van blockchaintechnologie, wordt het mogelijk om het systeem te balanceren, terwijl er rekening wordt gehouden met individuele voorkeuren. Een unicum in dit veld tot nu toe. Mede dankzij de goede ondersteuning vanuit CGI werd mijn onderzoek bekroond met een 9,5. Tijdens mijn afstuderen kreeg ik van CGI een contract voor onbepaalde tijd en sinds juni 2017 mag ik mezelf Blockchain Expert Energy Transition noemen. Kortgezegd houd ik me bezig met het ontwikkelen van blockchainapplicaties die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Ik zie de technologie dan ook als sleutel om een klimaatneutraal energiesysteem te ontsluiten. Blockchain is een erg veelzijdige techniek en niet gebonden aan een bepaalde markt. Als we straks leven in een CO2-neutrale samenleving, dan is er bij CGI nog genoeg werk te vinden voor mij als blockchain expert in een andere sector.


Van alle markten thuis

CGI is op alle facetten een groot bedrijf. Wat mij met name aanspreekt is het grote aantal verschillende markten waarin CGI actief is. Van overheid tot ruimtevaart, van energie en utility’s tot logistiek, je kan het zo gek niet bedenken of CGI werkt achter de schermen aan kritische IT-oplossing. Voordat ik CGI tegenkwam op de Delftse Bedrijvendagen had ik nog nooit van ze gehoord. Echter, gaandeweg leer ik over steeds meer door CGI ontworpen toepassingen die concrete impact hebben op mijn leven. Wat dacht je van  Galileo, de enige echte concurrent voor GPS, waarmee we als Europeanen het Amerikaanse militaire monopolie kunnen doorbreken. Het is echt heel gaaf om te zien wat CGI zoal voor onze wereld betekend heeft en blijft betekenen. Als je hier meer over wilt weten dan nodig ik je van harte uit om eens een kijkje te komen nemen in ons Spark Innovation Centre, waar we een tentoonstelling hebben van onze meest recente innovaties.

Artikel delen: