foto Trainee Erik op reis naar Costa Rica

Sinds drie maanden ben ik werkzaam voor het programma iDiplomatie binnen Buitenlandse Zaken. Dit is een zeer divers project bestaande uit drie essentiële pijlers: DARE, informatiemanagement en techniek.

DARE richt zich op een verandering in de werkcultuur, het deel informatiemanagement focust op de samenwerking in documenten door middel van SharePoint en techniek richt zich op alle middelen die nodig zijn om dit te verwezenlijken. Dit is geen implementatie waarbij simpelweg nieuwe technische middelen worden aangeboden zonder verdere uitleg, maar een project waarbij de werkcultuur wordt aangepast op een nieuwe werkomgeving.

De samenwerking binnen de drie pijlers bepaalt de aanpak bij de uitrol voor een directie of ambassade. Hiermee wordt ook duidelijk waarom ik reis naar Costa Rica: op de ambassade van San José zal ik een omgeving creëren die past bij het nieuwe werken. Hiervoor heb ik verschillende presentaties met daarnaast een-op-een uitleg gegeven aan een zeer enthousiast team.

Buiten werktijd om was er ruimte voor uitstapjes zoals het bezichtigen van de stad San Jose en thuis op bezoek gaan bij de ambassadeur. Mede door deze bijzondere opdracht kan ik gedurende het traineeship enorm veel leren. Het curriculum van het traineeship versterkt mijn positie binnen de opdracht. Tegelijkertijd geeft de ervaring die ik opdoe bij Buitenlandse Zaken mij inzicht in de stof die hoort bij het traineeship.

Het traineeship van BECIS heeft mij niet alleen toegang gegeven tot deze kans bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het heeft mij vooral een breed toekomstperspectief gegeven door de kennis die ik opdoe gedurende de lessen en mijn werkzaamheden. Dat je dan ook iets van de wereld ziet, is een mooie bijkomstigheid!

Artikel delen: