donderdag 17 augustus 2017
foto Vijf redenen om pas afgestudeerden ...

De zomerperiode is weer volop aan de gang, en dat betekent – naast zon, zee en strand – ook een nieuwe lichting starters op de arbeidsmarkt. Het is een groep die staat te popelen om aan de slag te gaan. Toch is het voor veel van hen een probleem om een eerste baan te scoren.

Veel werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met al wat werkervaring. En dat terwijl er net veel redenen zijn om juist deze beginnende talenten te recruteren. Volgens Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld, hebben pas afgestudeerden waardevolle eigenschappen.

Pas afgestudeerden zijn ambitieus en enthousiast

Veel starters die net de schoolbanken hebben verlaten, willen eigenlijk maar één ding: aan de slag gaan. Na jarenlange studies willen ze bewijzen dat ze echt iets kunnen. En kunnen ze iets (nog) niet? Dan leren ze dat met alle plezier. Want nooit ben je zo leergierig als wanneer je net aan iets nieuws begint.

Pas afgestudeerden zijn flexibel

Met een aantal jaren werkervaring op de teller, weet je hoe het er bij bedrijven aan toe gaat en wat je rol precies zal inhouden. Maar dat heeft ook nadelen. Wie te lang een functie uitoefent, loopt het risico om vastgeroest te raken. Doordat starters die vaste werkmethoden nog niet hebben, bieden zij een frisse blik op bestaande gewoonten. Ze komen mogelijk ook met verrassende ideeën over hoe dingen anders, sneller of beter kunnen.

Pas afgestudeerden zijn tech-savvy

De nieuwe lichting afgestudeerden weet wel van aanpakken als het gaat over technologie. Het zijn millennials die opgegroeid zijn met internet en de opkomst van gsm’s en smartphones hebben meegemaakt. Swipen en scrollen is voor hen een tweede natuur en dat geeft hen een voordeel bij nieuwe ontwikkelingen. En ze kunnen het ook nog eens overbrengen op hun minder technische, vaak wat oudere collega’s.

Pas afgestudeerden zorgen voor diversiteit

Door starters in dienst te nemen, zorg je ook voor meer diversiteit op de werkvloer. Dankzij een goede mix van jong en oud leren werknemers van elkaar. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld hun oudere collega’s de ins en outs van social media uitleggen, terwijl de meer ervaren medewerkers de jongere collega’s de kneepjes van het vak leren. Bovendien ontstaan de meest vernieuwende ideeën wanneer teams uit uiteenlopende mensen bestaan. Een goede balans tussen jong en oud is dus essentieel. Zie ook www.diversityjobs.nl.

Pas afgestudeerden zijn een goede investering

Het mag dan misschien makkelijker zijn om mensen aan te nemen die al wat ervaring hebben op de arbeidsmarkt, maar in dit geval levert de ‘moeilijke’ weg zoveel meer op. Door jong, ambitieus personeel goed te begeleiden en ze voldoende ruimte te geven, kunnen ze uitgroeien tot echte talenten. En mogelijk zelfs tot de nieuwe leiders van het bedrijf. Een win-winsituatie dus, zowel voor bedrijven als voor starters.

Artikel delen: