Phishing berichten

Recent hebben we diverse meldingen ontvangen over phishingberichten die uit naam van De Carrièrebus worden verstuurd via platforms zoals WhatsApp, Telegram, Facebook en andere sociale media. Dit type fraude treft momenteel veel recruitmentorganisaties.

In deze berichten wordt misbruik gemaakt van onze naam of variaties daarop, evenals van onze logo's. De afzenders doen zich voor als medewerkers van onze organisatie en gebruiken vaak een buitenlands telefoonnummer. In zowel het Nederlands als Engels bieden zij banen aan en vragen om meer informatie. Het kan voorkomen dat contact wordt opgenomen via een ander nummer om de gevraagde informatie te verkrijgen.

Let op: deze werkwijze is niet conform de praktijken van De Carrièrebus. Wij adviseren om altijd waakzaam te zijn bij dergelijke berichten en de volgende stappen te ondernemen om jezelf en je gegevens te beschermen:

  1. Heb je een verdacht bericht ontvangen? Meld dit direct bij ons hoofdkantoor via 020-7070650.
  2. Reageer niet op het bericht en deel geen persoonsgegevens of andere gevoelige informatie (zoals identiteitsbewijs, rijbewijs, paspoort of bankgegevens).
  3. Maak screenshots van het bericht voor bewijsvoering.
  4. Blokkeer het telefoonnummer en meld de fraude bij het platform waarop je benaderd bent.

Ben je er te laat achter gekomen dat het om een fraudepoging ging en heb je toch informatie gedeeld? Neem dan onmiddellijk contact op met de politie voor aangifte. Meer informatie is beschikbaar op de website van de politie.

Hoe herken je een phishingbericht?

  • Spelling: Let op incorrecte spelling en grammaticafouten, vaak het resultaat van vertaalsoftware.
  • Buitenlands nummer: Wij versturen nooit berichten vanuit een buitenlands nummer.
  • Te mooi om waar te zijn: Bijvoorbeeld een flexibele thuiswerkbaan zonder vereiste opleiding, waarbij je slechts enkele uren per dag werkt voor een vergoeding van €100 tot €300 per dag.
  • Sollicitatieprocedure: Gebrek aan inzicht in of volledige afwezigheid van een sollicitatieprocedure.
  • Contact: Je kunt geen contact opnemen met het bedrijf of wordt hiervan afgeraden.
  • Betaling: Er wordt gevraagd om een betaling te doen, vaak in cryptovaluta, voor verificatie of aanschaf van leermaterialen.

Voor meer informatie over dit type fraude, bezoek:
https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude/ik-krijg-een-baan-aangeboden/